NAVNGIVNING (læs et par eksempler under teksten)
Når et barn kommer til verden, fødes ikke bare barnet, men også en ny måde at være familie på.
Med en ceremoni, der byder barnet velkommen til verden i familiens og venners selskab markeres overgangen til noget nyt. Alle de gode ønsker og tanker for det nye lille menneske kan komme til udtryk.
Verden over markeres et barns ankomst på mange forskellige måder. Man viser sin taknemmelighed over det nye menneske, gør barnets navn offentligt, træder frem som familie og byder til fest – stor eller lille.
HVORDAN?
Vi tilbyder en ceremoni på et sted, I selv vælger, hvor jeres egne ord og handlinger, håb og glæde over jeres barn kan komme til udtryk. Det kan være i en lille kreds af den nærmeste familie derhjemme eller en stort anlagt fest et andet sted.
Forud for ceremonien har I en samtale med ceremonilederen. Her taler I om jeres ønsker og ideer til stemning og program og selve ritualet, som I får materiale til. Skal der være livsvidner, skal I afgive løfter, evt. en symbolhandling, sang/musik/digte mm - alt det får vi på plads og vi interviewer jer om barnet og jeres håb og ønsker for barnets liv til en tale om jer og barnet.
En ceremoni skal give udtryk for fælles værdier og genspejle det, der betyder noget for jer som forældre og for alle gæsterne. Med dette som udgangspunkt kan man så sætte fantasien i sving og tænke over: hvordan kommer jeres verdenssyn og værdier bedst til udtryk? Hvad er det vi gerne vil vise og stå for med denne ceremoni?
Juraen omkring navngivningen
Juridisk skal barnet navngives i kirken eller ved at indsende en ansøgning her: https://www.borger.dk/familie-og-boern/Navne-og-navneaendring/navngivning og så behandles ansøgning i jeres sogn.
Ceremonien som sådan har altså ingen juridisk betydning.
Praktikken
I kontakter os og vi laver en aftale. Vi kommer hjem til jer og planlægger ceremonien: musik, sang, og eventuelt navngivningsritualet, samt interviewer jer til talen om barnets liv og betydning og forældrerollen m.m.
Samtalen plejer at vare 1½-2 timer. Herefter står vi for ansvaret for hele ceremonien, eventuel kontakt med musiker og selve gennemførelsen af den. Selve ceremonien varer omkring 20 – 30 minutter, alt efter hvor mange indslag I ønsker med.
To priser:
Pris for planlægning og ledelse af en ceremoni inklusiv velkommen-til-verden-tale er 6.000 kr.
Dette inkluderer en samtale, udarbejdelse af personlig tale til og om jer og barnet, tilrettelæggelse og gennemførelse af ceremonien samt transport indtil 50 km. Evt. bropenge og ekstra kilometer á 3,70 kr. - udover de 50 km - kommer oveni, da vi dækker hele landet.
Pris for planlægning og ledelse af en ceremoni eksklusiv velkommen-til-verden-tale. Det er akkurat den samme fine lille ceremoni, med sang, musik og ritualer, bare uden den personlige yale om jer og barnet. Den koster 4.000 kr. Dette inkluderer en samtale, tilrettelæggelse og gennemførelse af ceremonien samt transport indtil 50 km.
Evt. bropenge og ekstra kilometer á 3,70 kr. efter Statens takster - udover de 200 km - kommer oveni, Evt. bropenge og ekstra kilometer á 3,70 kr. - udover de 50 km - kommer oveni, da vi dækker hele landet.
BERTRAMS USÆDVANLIGE NAVNGIVNING
I juni sidste år fejrede vi Bertrams ankomst i en meget natur – og sangglad familie. Bertram fik sit fine navn, og vi satte ham ind i en større sammenhæng med hele familien og her i den store verden. Det var en betydningsfuld dag for mor og far og resten af gæsterne, for mor og far er meget optaget af naturen og mener det så alvorligt, at de har taget et nyt, fælles efternavn: ’Skov’. Så selvfølgelig foregik ceremonien i en grøn sommerskov og vi sang tre smukke og poetiske sange som hylder naturen: ’I Skovens dybe stille ro’, Ida Aukens nye, stærke kærlighedssang: ’Svimlende Skønhed’ og ikke mindst Halfdan Rasmussens underfundige sang: ’Noget om Kraft’ om naturens kraft og at der findes en sjæl i alt levende.
MEN - SÅ SKETE DER PLUDSELIG NOGET.
Alt gik som planlagt, men undervejs kunne jeg mærke, der skete noget. Jeg mistede jeg helt kontakten til gæsterne og var lidt forvirret. Heldigvis tog jeg mod til at spørge: Hvad sker der?
Og så pegede alle gæsterne ned til højre for mine ben, hvor der sad en lille skovmus og kiggede op på mig. Jamen altså – vi er jo ikke overtroiske, men var der alligevel noget større på spil lige der, når familien Skov navngiver deres barn midt ude i naturen og en lille mus inviterer sig selv med til festen? Vi nød den lille uventede og usædvanlige stund alle sammen og tog det vist som en hilsen fra noget større.
Tilbage til ceremonien: Jeg holdt en tale til og om Bertram. Om hans ankomst, om forældrenes store kærlighed til ham. Om det store ansvar det er, at sætte et barn i verden. Om hans tydelige og skønne personlighed og om hvilke holdninger, værdier og oplevelser forældrene ønsker for ham: Naturligvis skal han gå i en skov-børnehave, familien skal på sheltertur i weekenderne, han skal med i fars spejdertrop og så skal han lære at passe rigtig godt på vores klode. Sikke gode ønsker for fremtiden. Vi sluttede af med et ritual, forældrene selv havde skabt, de fire elementers betydning for mennesket, imens gæsterne stod i en rundkreds omkring os.
Luften er sindets element: Far førte en fjer over Bertrams hoved
Jorden er stabilitetens element: Mor lagde en sten i Bertrams hånd
Ilden er viljens element: Far tændte et stearinlys
Vandet er følelsernes element: Mor duppede lidt vand på Bertram.
Vi rundede af med at forældrene afgav deres løfter for Bertram og sang den sidste sang.
Tillykke til jer alle sammen med kære Bertram og den himmelske oplevelse vi fik sammen lige der, hvor søndagsdagsregnen holdt en pause på præcis de 30 minutter ceremonien varede.
alle gode gange tre - for en kær familie.
Jeg har viet hendes mor og far. Navngivet hendes storesøster. Nu er er turen kommer til Lilli.
Det er et kæmpe priviligie at blive hidkaldt til den samme familie, hver gang noget skal fejres. Lidt ligesom landsbypræsten i gamle dage.
Denne gang handlede det om Lilli-pigen, som - på en spæd, mild forårsdag foran alle de blomstrende æbletræer i Valbyparken - skulle have sit fine navn. Lilli, som skulle sættes i relation til familie og venner og Lilli - som er helt sin egen. En charmerende, kvik og udadvendt survivor, som er så glad for mad, at hendes første ord var MA’.
Lillie er dumpet ind i en meget sangglad familie, så vi sang tre pragtfulde, danske sange: Benny Andersens finurlige: ‘Barndommens Land’ og ‘Du kom med alt det, der var dig’ som Lilli i den grad gør og til sidst den glade børnesang ‘Livstræet’ på fuld knald.
Det er også en litterær familie og denne gang havde farmand valgt at læse første side i Karl-Ove Knausgårds bog om hans ubetingede kærlighed til sin første datter: ‘Foråret’.
Vi rundede af med et fint ritual, hvor mor og far afgav deres løfter til Lilli.
Storesøster, Alma, fik lov at tegne et lille hjerte med olivenolie i panden på sin højt-elskede lillesøster.
Til allersidst gav alle gæsterne Lilli en fælles lykønskning med ordene ’Velkommen til verden, Lili’.
velkommen til verden, Holger
Igennem årtusinder har mennesker fejret særlige begivenheder i livet ved at afholde en ceremoni, hvor de spiser, synger, spiller musik og danser. Og det skete med bravur på Cafe Sylten i Dragør en søndag i maj, da vi holdt ’velkommen-til-verden’ fest for lille Holger, som ikke er så lille endda. Mor og far viste Holger frem for familie og venner og Holger fik hilst på alle sine livsvidner, ikke mindst hans stolte og kærlige storebror.
Der var tre dejlige børnesange, tale til forældrene og et fint digt om børn. Herefter afgav først mor og far deres egne løfter til ham.
Og så er Holger så heldig, at mor og far har udvalgt tre mennesker, som fremover skal være en helt særlige støtte for ham, på grund af netop deres specielle personlighed og kompetencer, såsom: evnen til fordybelse, kreativ og eventyrlig madkunstner, en overskudsagtig måde at være i livet på og altid sige sin mening.
Efter en skål for Holger, som fulgte nysgerrigt med i det hele, gik vi ned på stranden og sendte balloner op i blæsevejret, med personlige hilsner på fra alle gæsterne.